Complete beschrijving doos HCA 30/735

Beste allen,

In de onlangs in zeer beperkte oplage verschenen afscheidsbundel voor Dirk Tang, getiteld Dirck, Michiel en Benedictus en de slaven van Ardra en andere Sailing Letters, staat een artikel van mijn hand waarin ik een complete inventaris geef van een doos uit The National Archives (HCA 30/735). Deze archiefdoos en ik hebben inmiddels een hele geschiedenis. Toen ik deze in 1994 voor het eerst inzag (in het oude gebouw in Chancery Lane nog) ontdekte ik de brieven van Aagje Luijtsen, die ik pas veel later zou uitgeven. Omdat ik nog veel meer opmerkelijke zaken aantrof (een document van John Cuthbertson, de bouwer van Teyler’s elektriseermachine, verrassende gedichten en vele particuliere brieven van bemanningsleden van de retourvloot die in de Saldanhabaai in 1781 werd genomen), besloot ik een complete inventaris te maken, ook om na te gaan hoe lang dit soort werkzaamheden zouden duren. Deze doos inventariseren en vastleggen kostte me zo’n drie werkdagen, met dien verstande dat ik de Luijtsen-brieven al had beschreven. De oorspronkelijke bundels brieven waren soms losgeraakt en lagen enigszins door de war. De handschriften waren doorgaans goed leesbaar, maar het bijeenbrengen van brieven en losse enveloppes enerzijds en setjes brieven per schip anderszijds (en daarmee de context) was zeer tijdrovend. Maar natuurlijk wel geweldig om te doen. Exemplaren van de bundel zijn gedeponeerd in de KB, de UB Leiden en het Maritiem Museum Rotterdam, en daarmee raadpleegbaar, maar ik sluit tevens een pdf van mijn artikel bij.

Perry Moree

Doos HCA 30 735

This entry was posted in Inventarisatie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *